Kalender info företag & föreningar länkar kontakta oss

Om Löttorp
Letar du boende?
Sugen på god mat?

Om Löttorp

Löttorp är en centralort för norra Öland. Här sprudlar det av verksamheter som hela tiden utvecklas. Det finns tillgång till allt en bofast behöver för att bo och trivas. Sommartid lever Löttorp upp lite extra, det är ett givet stopp för många turister. Hit kommer besökare för att bland annat handla eller äta på någon av restaurangerna. Närheten till norra Ölands natur och kuster ger Löttorp ett fint läge med många valmöjligheter. Du kan t.ex. sola och bada på östra kustens långa vackra sandstrand eller ta ett kvällsdopp i solnedgången på västra kustens plana hällar.

Avskiljare

Historia

År 2006 firades Löttorps 100-års dag. Men området kring dagens Löttorp har äldre anor än så. De äldsta fynd som hittats är från romersk järnålder 0-400 e. Kr. På den tiden var dock inte nutidens centrala Löttorp någon mötespunkt.

På 1600-talet anges byn Gaxa (dagens Hagaby) på östra sidan som en viktig plats, främst med tanke på hamnen mot öster och Gotland. Även Alvedsjöbodar på västra sidan har varit betydelsefull. I slutet på 1800-talet började ångbåtstrafiken mellan Alvedsjöbodar och Oskarshamn. Detta medförde att det blev torgdagar nere vid bryggan där kreatur från hela norra Öland såldes och köptes.

På den här tiden var även kyrkan ett viktigt centrum. På 1100-talet byggdes föregångaren till Högby kyrka. Ett enkelt långhus med ett rejält fästningstorn, som var socknens fasta försvar mot sjörövare. Tornet är än idag ett av Ölands ståtligaste fästningstorn. Bredvid Kyrkan byggdes fattigstugan som idag används till hembygdsmuseum. Kyrkstallar byggdes på 1850-talet och är idag de enda stallarna på Öland som finns kvar från den här tiden. Kyrkan revs och ersattes av den vi ser i dag år 1871. Även skola och ålderdomshem placerades i närheten av kyrkan.

Byn Löttorp bestod endast av ett par gårdar och mindre stugor fram till 1900-talet. Men så för 100 år sedan kom järnvägen med stationshus i Löttorp. Detta blev begynnelsen för Löttorp som centralort för nordligaste Öland. Nu fick havet konkurrens som transportmedel. Handeln som tidigare hållits vid kusterna flyttades nu in till Löttorp. 1912 byggdes ett mejeri. 1925 tändes den första glödlampan i Löttorp. 1952 bildades Ölands Åkerbo storkommun som fick fart på utvecklingen. Nu kom brandstation, nytt ålderdomshem, ny skola, post, husfabrik, badhus m.m.

Avskiljare

« tillbaka | skriv ut